Dersler
- Yamaç Paraşütü Tarihi
- Yamaç Paraşütü Aerodinamik
- Yamaç Paraşütü Bölümleri
- Yamaç Paraşütü Kanat
- Yamaç Paraşütü Askı İpleri
- Yamaç Paraşütü Harness
- Yamaç Paraşütü ve Yedek Paraşüt
- Yamaç Paraşütü Sevk ve İdaresi
- Şiddetli Rüzgarlarda Kalkış ve İniş
- Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti
- Yamaç Paraşütü ve Meteoroloji
- Yamaç Paraşütü Ters Kalkış
- Zayıf Rüzgarda Ters Kalkış
- Yaz Aylarında Ters Kalkış
- Yamaç Paraşütü Ağaca İniş
- Yamaç Paraşütü Çatıya İniş
- Yamaç Paraşütü Tele İniş
- Yamaç Paraşütü Suya İniş
- Sürüklenmeden Kurtulma
- Hava Trafik Kuralları
- Beş Nokta Taklası
- Yamaç Paraşütü Malzeme Problemleri
- Termik Eğitimi
- SİV Eğitimi
- Yamaç Paraşütü Kulüp Pilotluğu
Yamaç Paraşütünde Sürüklenmeden Kurtulma
Yamaç paraşütü kulüp pilotluğu eğitimi konularından birisi olan sürüklenmeden kurtulma teorik eğitim olarak kursiyerlere verilmektedir. Başlangıç eğitimini başarılı olarak tamamlayan kursiyerler pilotluk eğitimi almaya hak kazanırlar. Pilotluk eğitimi teorik ve uygulamalı olarak kursiyerlere verilmektedir. Bu eğitim aşamasının amacı, yelken uçuşu, irtifa uçuşu ve seyrüsefer uçuşlarının yapılmasını kursiyerlere öğretmektir. Eğitim sırasında birçok konuda teorik eğitim verilmektedir. İlk yardım, hava trafik kuralları ve meteoroloji eğitimleri bunlardan bazılarıdır.
Eğitim sırasında kursiyerlerin uzman eğitmenleri dikkatlice dinlemeleri beklenmektedir. Verilen tüm brifinglerin ve komutların harfiyen yerine getirilmesi kursiyerlerden beklenir. Eğitimler sırasında kursiyerin kendisini ve çevresindekileri tehlikeye atmaması gerekmektedir. Teorik eğitimleri dikkate alan ve gereken önemi veren bütün adayların performansı çok olumlu bir şekilde etkilenecektir.
Yamaç Paraşütü Sürüklenmeden Kurtulma
Pilotlar gökyüzünde her an her türlü değişken ile karşılaşabilirler. Her değişken uçuşu doğrudan etkilemektedir. Bu değişimleri doğru analiz etmek ve uçuş aerodinamiğine hakim olmak pilota büyük avantaj kazandıracaktır. Sürüklenme konusu da havada oluşan değişkenler ve termiklerle meydana gelebilmektedir.
Yamaç paraşütüne uçuş sırasında etki eden üç ana kuvvet vardır. Yer çekimi, kaldırma kuvveti ve havanın direnci yani sürüklenmedir. Sürüklenme; uçuş yönünüzün tersi yönde oluşan ve ileri doğru hareketi engelleyen kuvvettir. Aerodinamik kuvvetin ters rüzgara ve paraşütün hareket yönündeki ters rüzgarın birleşimi ile sürüklenme oluşur. Havada hareket eden her cismin şekline göre farklı dirençler meydana gelmektedir. Sürüklenmeden Kurtulma için sürüklenme çeşitlerini bilmekte fayda vardır. Buna göre sürüklenme şekilleri şunlardır:
Parazit Sürüklenmesi:
Yüzeylerin ya da engellerin doğrudan etkili olduğu sürüklenme şeklidir. Hava akımı, güzergahı üzerinde karşılaştığı cisimlere hareketin tersi yönünde kuvvet uygular. Bir cismin havadaki hızı ne kadar yüksekse üzerine uygulanan sürtünme etkisi de o kadar yüksektir. Parazit sürüklenme cismin havadaki hızı ile doğru orantılı olarak yükselir.
İnduced Sürüklenme:
Yamaç paraşütü kanadı havanın durumunun bozulmasına neden olmaktadır. Aerodinamik olarak oluşan sürüklenmedir. Havada içinde ilerlerken, havanın yapısının bozulması ile oluşur. Paraşüt üzerindeki pilot, harnes hatta kolon ipleri de bu sürüklenme üzerinde etkilidir. Hız ile ters orantılıdır. Hız arttıkça sürüklenme de azalır.
Sürüklenmeden Kurtulma İçin Yapılması Gerekenler
Her pilot uçuşa başlamadan önce uçuş yapacağı bölgeyi incelemeli ve bütün planlarını çevreye göre yapmalıdır. İniş yapacağı bölgeyi dikkatli seçmelidir. İniş yapacağı bölgenin geniş alanlar olmasına dikkat etmeli ve kendisinden önce iniş yapanları izlemelidir. Yelken uçuşlarında tepe gerisine sürüklenmemek için dikkat edilmelidir. Termiklerin en çok oluştuğu bölgeler yamaçlardır. Yamaçlarda rüzgarın şiddetine ve yönüne dikkat edilerek uçuşlar yapılmalıdır. Gün içerisinde rüzgar şiddetindeki değişimlere dikkat edilmelidir. Rüzgarın çok şiddetli olması paraşütün iler doğru hızının üstüne çıkması sürüklenmeye neden olmaktadır.
Rüzgarın şiddetinin çok yüksek olduğu durumlarda uçuş yapmaktan kaçınılmalıdır. Sürüklenmeden Kurtulma için limitler dahilindeki rüzgarlarda, yağışlarda ve saatler içerisinde uçuş yapmaya dikkat edilmelidir. İleri gidemeyecek kadar şiddetli rüzgarın olması tepe arkasına ve rüzgar altı bölgeye sürüklenmenize neden olacaktır. Sürüklenme, rotoru ve türbülansı da beraberinde getirebilmektedir. Rotordan kaçmak için en uygun alana iniş yapmaya geçilmesi gerekmektedir.
Rüzgar şiddetinin yüksek olduğu zamanlarda inişi de doğrudan etkilemektedir. İnişe geçildiği sırada hız kesinlikle düşürülmeye başlanmalıdır. İniş sırasında zarar görmemek için beş nokta taklası tekniği de kullanılabilir. Bu takla yere sert inişlerde, şoku vücudun beş farklı bölgesine dağıtmaktadır. İnişten hemen sonra paraşüt söndürülmelidir. Aksi takdirde geriye doğru sürüklenme meydana gelebilir ya da paraşüt tekrardan yükselişe geçebilir.
Sürüklenmeyi doğrudan etkileyen konular termikler ve rüzgarlarla beraber paraşütün aerodinamik yapısıdır. İyi bir pilot zor şartlarda kalmamak için tüm ekipmanlara hakim olmalı ve tüm teorik derslerini çok ciddiye almalıdır.
Sürüklenmeden kurtulma eğitimi pilotların uçuş güvenliği içim önemli bir eğitimdir. Teorik olarak P3 eğitimi sırasında kursiyerlere verilmektedir ve kursiyerlerin uygulama yapma fırsatı bulunmaktadır. Yamaç paraşütü eğitimi için YPEğitim’e başvurabilirsiniz. Yamaç paraşütü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;
0850 308 21 43
0542 492 20 22